DAVERT GMBH
Био червена леща 500г
500гр.
7.09лв.
8.75лв.
-19%
от 21/11
Промоции на DAVERT GMBH Био червена леща 500г в balevbio. Сравни цените на Био червена леща 500г в България - спести време и пари с помощта на mysupermarket.bg
Червената леща става мека и кадифена след кратко готвене. Подходяща е за „Дал” ястия, които традиционно се сервират в Индия.Лещата е позната на хората още от неолита, а първите исторически сведения за нея датират от VIII-VII век пр.Хр. Учените търсят корените на произхода и в Югозападна Азия и дори са стигнали до извода, че това е едно от първите растения, култивирани по тези земи. Оттам то се разпространява в Североизточна Африка, Средиземноморието и впоследствие из цяла Европа.С леща се хранят всички древни цивилизации - египтяни, евреи, гърци, римляни, и тя съвсем естествено се превръща в действащо лице на редица истории и крилати фрази. Най-известната сред тя е с библейски характер: в Битие Исав продава правото си на първороден син на Яков за паница леща и къшей хляб. Аристофан я нарича “най-сладкият деликатес” и използва репутацията й на храна за бедните във фразата „Той вече не яде леща”, с която описва забогатял познат. Доста векове по-късно Робеспиер, без същото чувство за хумор, препоръчва на французите да изядат паница с леща, подправена единствено с любовта им към родината.Лещата съдържа 26% протеини и единствените растения, които я превъзхождат в това отношение са соята и конопът. Освен това тя е богата на фибри, фолиева киселина, витамин В1 и минерали. Бобовата култура е и един от най-добрите източници на желязо, което я прави незаменима част от менюто на вегетарианците и на всеки, който се нуждае от диета, богата на този елемент.Фибрите в лещата помагат на храносмилателната система да функционира нормално и намаляват натрупването на холестерол. А ниският й гликемичен индекс означава, че нейните въглехидрати се разпадат и се усвояват бавно от човешкия организъм. Това допринася за стабилни нива на кръвната захар, което ни помага да останем енергични и контролира апетита ни. Нелоши качества за зрънце с такъв размер.Основна рецепта (гарнитура за 2 порции): Залейте 150г леща с вода в съотношение 2:1 и оставете да къкри за 10-15 минути. Добавете сол в края на готвенето. Хранителни стойностиза 100g Енергия 1471 kJ/348 kcal Мазнини 1,5g - от които наситени мастни киселини 0,2g Въглехидрати 51,6g - от които захари 1,7g Белтъци 25,9g Сол <0,01g Влакнини 12,1gСъхранение: На сухо и хладно място.
Предоставената информация е публична. В случай, че информацията се окаже невярна, MySupermarket не дължи вреди на никого.